top of page
  • Mathias Vogdrup-Schmidt

Kontinentale stående hunde

Kontinentale stående hunde er en samlebetegnelse for alle de stående hunderacer, der stammer fra det europæiske kontinent. De fleste racer, der anvendes i Danmark, stammer fra Tyskland. Det skyldes både geografi, tradition og at der gennem tiden er udviklet adskillige racer inden for gruppen af stående hunde i Tyskland. Derudover findes der nogle racer fra Holland. Et land som Frankrig har et væld af stående hunderacer (og andre jagthunderacer for den sags skyld). De har ikke i væsentlig grad fået fodfæste herhjemme. Italien har også flere racer, ligesom der er gode stående hunde på den Iberiske halvø. Vizslaerne er Ungarns bud på stående hunde, ligesom der er flere racer fra Balkan og Østeuropa. Tyskland er dog dominerede i antal og anvendelse af kontinentale stående hunde herhjemme. Den eneste nordiske stående hunderace er gammel dansk hønsehund.

Weimaraner - Jagthund - Mathias Vogdrup-Schmidt
Weimaraner - en kontinental stående hund

Kontinentale stående hunde i Danmark


I Danmark er de hyppigst forekommende kontinentale stående hunderacer:



Alle racerne er alsidige i deres anvendelse og bruges ikke kun som stående hunde. Mange individer bruges også som apporterende hunde, til at drive med og som schweisshunde. Det er op til førerens egne behov og temperament at afgøre, om hunden skal bruges som specialist eller generalist. Ruhåret hønsehund er blandt de skarpeste hunde i gruppen selvom visse weimaranere m.fl. også kan måle sig med dem. De fleste racer er dog langt mildere i temperament end bare for få årtier siden. I den modsatte ende af skalaen ses de hollandske racer drentsche patrijshond (drente) og stabyhoun, som anvendes på en mere afdæmpet facon. Selvom der er stor lighed mellem racerne i anvendelse og potentiale, er der dog også stor forskellighed ud fra spørgsmål om smag, stil, tradition, avlsmål osv. Dog er der stor variation i enkelte individernes evner og temperament. Det handler derfor om at undersøge de forskellige racer grundigt, vurdere hvalpe på baggrund af forældrenes egenskaber og anvendelse og prøve sig frem.


Læs mere om de forskellige jagthunderacer i min bog Danmarks Jagthunde og følg mig på Facebook: Jæger og forfatter Mathias Vogdrup-Schmidt | Facebook



Post: Blog2 Post
bottom of page