top of page
Apporterende hunde - Mathias Vogdrup-Schmidt - Jagthunde

Apporterende hunde

De fleste apporterende hunde er skabt til arbejdet, efter skuddet er faldet. Nova Scotia duck tolling retrieveren er en undtagelse til dette, men racen fungerer også som traditionel apporterende hund. Gruppen består af lydighedshunde, der roligt skal sidde ukoblet ved sin førers side og markere nedskudt vildt. Først ved kommando skal hunden stryge afsted for at apportere sin førers nedlagte eller på anden måde udpeget vildt.

 

Racerne løser derved en vigtig opgave ved at finde både dødskudt og anskudt vildt i vegetationen, og særligt ved jagt over vand er apporterende hunde uundværlige for indsamling af vildtet. Af samme årsag er det et lovkrav at medbringe egnet apporterende hund på jagt med haglvåben efter småvildt på land og i siv- og rørbevoksninger.

Apporterende hunde er lydighedshunde

Racerne i gruppen er udpræget førerorientere de og nyder samarbejdet med deres fører. Racerne kræver derfor grundig og vedligeholdende træning for at få optimalt udbytte på jagten. Da racerne er meget populære ved større fællesjagter, er lydighed en absolut nødvendighed for ikke at ødelægge jagtsituationer for andre jægere.

De mest almindelige jagthunderacer af gruppen af apporterende hunde i Danmark er:

Labrador retriever

Golden retriever

Flat coated retriever

Alle tre egner sig de mest almindeligt forekommende jagter og til de fleste danske jægere, og det er derfor ikke så mærkeligt, at de er så populære. I gruppen er der dog også tre andre spændende racer:

Chesapeake Bay retriever
Curly coated retriever
Nova Scotia duck tolling retriever

Deres opdrag er mere specialiserede, for de to førstnævnte også "hårdere". Dette har forholdsvist sjældent betydning i dansk sammenhæng, men de er oplagte valg hver især, hvis man vil anvende deres helt særlige evner.

Racernes evner på jagten og deres imødekommende væsen gør dem også ofte til populære selskabshunde, da de er særdeles familievenlige. Dette er for mange jægere også en vigtig faktor, men man skal derfor ved køb være varsom med at udse sig jagtlinjerne i avlen.

 

 

 

 

 

 

 

 Kan anvendes til forskellige jagtformer

De apporterende hunde anvendes til jagt efter fuglevildt, det være sig på fasanklapjagter, andejagt, duetræk, gåsetræk og så videre, ligesom de på drivjagt apporterer harer, ræve med mere. De anvendes også på jagt efter kanin og andet småvildt samt ved regulering af rågeunger. Flere af racerne anvendes også på drivjagter, hvor de sætter bevægelse i vildtet og forfølger det i op til et par minutter. Dette er dog ikke en racetypisk disciplin og kan påvirke deres evner eller vilje til at være lydige apporterende hunde. De er heller ikke avlet til at halse på fod af hårvildt. De korttidsdrivende hunde er mere oplagte på denne jagtform

Flere af racerne bruges desuden i stor stil som schweisshunde efter klovbærende vildt.

Golden retriever - Apporterende hunde - Mathias Vogdrup-Schmidt
Apporterende hunde - Mathias Vogdrup-Schmidt
Apporterende hunde: Text
bottom of page