top of page
Gravsøgende hunde - Mathias Vogdrup-Schmidt - jagthunde

Gravsøgende hunde

Gravsøgende hunde som gravhund og terrier-racerne, der anvendes til jagt herhjemme, er alle karakteriseret ved deres begrænsede størrelse, enorme jagtlyst og temperament samt mod og ego, der overgår enhver forstand. Det er disse egenskaber, der gør racerne så effektive på jagt efter ræv i Danmark samt grævling i udlandet. Uden større indblanding eller opmuntring skal de afsøge hele gravkomplekser og lokalisere vildtet. Hundene skal selvstændigt smide ræven ud fra graven ved ophidset og aggressivt at gøre udfald fra nye vinkler og indgange over for en modstander, der er større end dem selv og på hjemmebane. Og hvis det en sjælden gang kommer til nærkamp dernede, skal hundene være mentalt robuste nok til at give igen og være klar til ny jagt umiddelbart efter.

 

 

 

Racerne

Gravsøgende hunde, der anvendes på jagt i Danmark, er typisk:

Jack Russell terrier
Tysk jagtterrier
Gravhund
Foxterrier
Parson Russell terrier
Border terrier
Westfalenterrier

Bruges også som forliggere

I vores nordiske nabolande anvendes terriere også som såkaldte forliggere på jagt efter grævling. Ræven forlader typisk sin grav, hvis hunden er tilpas nærgående. Grævlingen derimod gør front mod den uindbudte gæst. Hundene skal ikke gå i nærkamp med grævlingen, men i stedet ved ophidset halsen fastholde vildtet på samme sted. Hundens halsen (og nu typisk også et GPS-halsbånd) gør, at jægerne kan lokalisere vildtet og grave sig vej ned og affange det. På trods af fritlægning med selv en rendegraver og adskillige jægere over sig fastholder grævlingen sit kampberedte fokus på hunden. Hermed kan jægeren aflive grævlingen på klos hold. Samme teknik kan vise sig effektiv i kunstgrave mod den invasive mårhund.

 

 

 

 

 

 

 Gravsøgende hunde bruges også til andre jagtformer

Gravsøgende hunde som gravhund og terrier-racerne kan bruges til en række forskellige jagtformer. Terriere anvendes også på drivjagt eller som korttidsdrivende hunde over jorden. Deres benlængde og relativt korte søg gør dem fortrinlige til dette på små terræner. De anvendes på grund af deres mod og dristighed også visse steder til jagt på farlige vildtarter som bjørne og løver. Herhjemme markerer de også typisk husmår i for eksempel en brændestabel og er typisk ganske rovvildtskarpe.

Gravhunde bruges i stor stil også som støvere herhjemme og i udlandet på jagt efter hare, ræv, råvildt samt det større hjortevildt.

Terriere er alsidige og opfindsomme. De jager stort set alt, der bevæger sig, og kan med fordel også anvendes som gårdhund til at holde smågnaverbestanden nede. Man bør aldrig lade hunde og små børn være alene sammen, men dette råd gælder i særlig grad med terriere. Det samme råd gives i forhold til andre hunde også – i hvert fald af samme køn. Deres temperament er fordelagtigt på jagt, men skal håndteres i hjemmet.

Langhåret gravhund - Gravsøgende hunde - Mathias Vogdrup-Schmidt - jagthunde
jack russell terrier - Mathias Vogdrup-Schmidt - jagthunde
Gravsøgende hunde: Text
bottom of page