Listen over de mest almindelige jagthunde i Danmark har ændret sig meget over de seneste 100 år. Tidligere var de engelske stående hunde i overtal; siden blev den tyske ruhårede hønsehund nærmest synonym med jagthund. Labrador retriever har i de seneste årtier domineret listen, mens de stødende hunde - jagtspaniels - har haft en stor stigning i popularitet over de seneste år.
De mest almindelige jagthunde herhjemme er et udtryk for jagtlige muligheder og interesserer, lovkrav, tradition, gruppedynamik og meget mere. Med den store stigning i bestanden af hjortevildt og øget interesse for riffeljagt er f.eks. det sandsynligt at de korttidsdrivende hunde som westfalenterrier og tysk jagtterrier bliver mere almindelige herhjemme i de kommende år.
Her gennemgås de mest almindelige jagthunde i Danmark rangeret efter gruppe og racer.
Apporterende hunde
Labrador retriever har i mange år været den mest populære jagthund herhjemme - og ikke uden grund. Loven foreskriver jo, at der medbringes en egnet apporterende hund på det meste hagljagt, og labradoren er en fortrinlig apportør, villig til at behage sin fører og samtidig en skøn familiehund. Golden retriever og flat coated retriever samt de mere sjældne racer fungerer ligesom en labrador retriever, men har ikke opnået samme popularitet herhjemme.
Læs mere om de apporterende hunde her.
Stødende hunde
De to racer af jagtspaniels, der bruges til jagt over stødende hund herhjemme er engelsk cocker spaniel FT og engelsk springer spaniel FT. "Springeren" var længe den mest talrige af de to, men de seneste år har "cockeren" næsten overtaget rollen som den mest populære. Racerne ligner hinanden i deres jagtlige anvendelse, men har forskellige "personligheder". De stødende hunde er populære også hos familien derhjemme, og anvendes også som apporterende hunde. Derfor er de blandt de mest almindelige jagthunde i dag.
Læs mere om de stødende hunde her.
Stående hunde
Ruhåret hønsehund er fortsat dominerende blandt de stående hunde, selv den ikke kommer på niveau med labrador retriever og de stødende hunde i antal. De kontinentale stående hunde er de mest almindelige såsom kleiner münsterländer, korthåret hønsehund, gammel dansk hønsehund og vizsla. Blandt de engelske stående hunde er bretonen blevet populær de senere år, og engelsk setter ses fortsat på jagt efter agerhøns mm. Dog i betydeligt lavere antal en de kontinentale racer. Det kan skyldes disses mere alsidige anvendelsesområder blandt andet som apportør og på drivjagt.
Læs mere om de stående hunde her.
Gravsøgende hunde
Gravsøgende hunde har altid tilhørt en inkarneret skare af rævejægere, men har aldrig været så talrige som de ovenstående racer. I anvendelse og særligt temperament er de væsensforskellige fra lydighedshundene overfor. Gravjagt er også en specialiseret jagtform med forholdsvis få jægere og hunde. Racerne kan sjældent anvendes som egnet apporterende hund, men til gengæld gør de ofte gavn som korttidsdrivende hunde på drivjagt eller som støvere. Racerne bør dog vælges ud fra et fokus på gravjagt, som netop er deres specialitet.
Læs mere om de gravsøgende hunde her.
Schweisshunde
Schweisshundene vil for altid tilhøre de jægere, der udfører eftersøg og derfor hovedsageligt de registrerede schweisshundeførere. Racerne er først de seneste årtier for alvor dukket op herhjemme, og selvom de formentligt stiger i antal i fremtiden, vil de helt naturligt aldrig blive så talrige som andre grupper af jagthunde. De er kun for specialister i eftersøg.
Læs mere om schweisshundene her.
Korttidsdrivende hunde
De korttidsdrivende hunde har været repræsenteret i Danmark længe i form af tysk jagtterrier, der dog primært har været anvendt som gravsøgende hund, som den også er formidabel til. Den store fremgang i bestanden af hjortevildt herhjemme har øget interessen for bevægelsesjagt og drivjagt med riffel herhjemme. Derfor er behovet stigende for jagthunde, der kan drive klovbærende vildt under tydelig halsen, og som samtidig holder kontakt til føreren. Det er netop de korttidsdrivende hundes speciale.
Læs mere om korttidsdrivende hunde her.
Støvere
Støverne var tidligere mere udbredte særligt i de jyske hedeegne. De kræver store såter uden gennemskærende veje og var effektive til at finde og drive det sparsomme vildt frem. Der i dag få private, der har revirer i tilstrækkelig størrelse til at slippe en støver. Vildtbestandene er desuden efterhånden så store, at jagten foregår mere effektivt med f.eks. korttidsdrivende hunde. Støvere ses dog stadig enkelte steder samt på bevægelsesjagter, men er antalsmæssigt den mindste gruppe af jagthunde i Danmark.
Læs mere om støvere her.
Hvilken jagthund skal jeg så vælge?
Tag testen her
og kontakt mig og læs min bog Danmarks Jagthunde for råd til, hvilken jagthund, der passer til dine behov.
Knæk & bræk!
Comments