top of page
Stødende hunde - Mathias Vogdrup-Schmidt - jagthunde

Stødende hunde

Stødende hunde til jagt omfatter i Danmark primært engelsk springer spaniel FT og engelsk cocker spaniel FT. I Storbritannien klassificeres clumber spaniel og welsh springer spaniel også som jagtspaniels, men de to førstnævnte er langt de mest almindelige. FT er en forkortelse for Field Trial og er en betegnelse, som jagtlinjerne for racerne markedsføres med. FT-hundene er avlet primært med deres jagtlige speciale for øje. De er lettere, og deres pels er ofte kortere end hos selskabshundene. Af og til optræder betegnelsen ”working springer” og ”working cocker” også for jagtlinjerne af disse racer.

Engelsk springer spaniel FT

Engelsk cocker spaniel FT

Jagtformer for stødende hunde

De to spaniel-racer anvendes til jagt under bøssen, det vil sige, at hundene søger ud foran jægeren i 10-25 meters afstand, så det vildt, der stødes op, er inden for skudhold. Racerne omtales derfor som stødende hunde. Hundene arbejder utroligt energisk, og deres behændige størrelser gør, at de får afsøgt alle terrænafsnit. Når vildtet rejses, skal hunden resolut sætte sig, så jægeren får frit skud til vildtet. Uanset om det er løbende eller flyvende vildt. På kommando apporterer hunden derefter vildtet. På sin vis minder hundens opgaver om de stående hundes opgave, uden dog at hunden tager stand. Søget under bøssen gør netop standen overflødig og giver en mere uforudsigelig jagtform. Jægeren skal konstant være på stikkerne og klar på uforudsete skud.
 

Vildtet, der jages, er typisk fasan og andre hønsefugle samt kaniner og harer; vildtarter, der trykker hårdt for farer, der nærmer sig. Racerne egner sig til vildtrige revirer med afvekslende terræn, hvor hundene afsøger både enge, krat og hegn samt lunde og mindre skove. Racerne egner sig ikke til de åbne marker og store skovsåter, hvor vildttætheden ofte er relativt lav. Her kommer de stående hunde med deres brede søg og stand for vildtet til deres ret.

Engelsk springer spaniel FT bruges også mange steder på drivjagter, hvor den søger længere ud fra jægeren og raskt forfølger også ræv og klovbærende vildt i et par minutter. Det kan dog være vanskeligt at fastholde hunden på dens racetypiske jagtsæt, hvis den først har fået smag for det andet. Flere af de kontinentale stående hunde samt særligt de korttidsdrivende hunde er bedre egnet til sådanne jagtformer.

Valg af avlslinjer

Betegnelsen FT er værd at holde øje med, hvis man ønsker at anskaffe sig en spaniel til jagt. Racerne er umådeligt charmerede, familie- og børnevenlige og lette at træne, hvilket gør dem til meget populære selskabshunde. Man kan dog ikke altid være fortrøstningsfuld med hundens jagtlige potentialer, hvis den ikke er af jagtlinjerne. Mange henter derfor også deres spaniels af jagtlinjerne fra kenneler i Storbritannien, hvor jagtegenskaberne målrettet fastholdes.

Engelsk springer spaniel ft - Mathias Vogdrup-Schmidt - jagthunde
Engelsk cocker spaniel ft - Mathias Vogdrup-Schmidt - jagthunde
Stødende hunde: Text
bottom of page